Wednesday, January 27, 2010

ONE TREE HOUSE - completed early 2008

An aerial view of the one tree house; so named because there was a solitary tree in the middle of the site. We then decided that the house should planned around the tree.

Other than the tree, other site forces came into play - sun orientation and the qiblat for this Malay family.
The 'soft' centre of the house; the tree which is the catalyst for the design survived the construction process and thrives happily as the focal point for the garden.

sketch of the entry hall - contrasting high volumes with the seating area next to the stairs. A bridge connects the parents zone with the childrens' rooms.

This simple sketch was used to explain the concept of planning the house around the existing tree to the clients. The shallow pool and planted courtyard is a calming prelude to entering the house
The one tree house as seen from the street; its silhouette fits in with the neighbouring kampong dwellings.


  1. Great sketches and design. Good to see you use deep overhang and jalousie window. The carport looks so nice without car. Which way does the "flat" carport roof slope ?

  2. thanks, it slopes towards the rear, the rear columns acts as downpipes as well.